Valkai Erzsébet

NÁPOLY

CAMPANIA

Történelem, természet, konyha

Valkai Erzsébet vagyok, és 1999-ben vízilabdázóként hozott az élet Nápolyba, amely második otthonom lett. Egyetemre már itt jártam, és nápolyi férjemnek köszönhetően tiszteletbeli „napoletana” lettem az évek során. 2004 óta vagyok hivatásos idegenvezető Campania tartományban (itt csak engedéllyel szabad idegenvezetői tevékenységet folytatni). Nápoly, Pompei, Capri szigete, az Amalfi-part, Herculaneum, Paestum görög templomai, a casertai királyi palota (amelynek szépsége Versailles csodájával vetekszik) - mind-mind a mi csodaszép tartományunkban található. A valódi délolasz életérzés mellett tehét rengeteg történelmi és természeti látnivaló is van itt. A gasztronómiáról nem is beszélve...

Milyen élmények várnak rád?

Nápoly

A nápolyi dóm (nem várt magyar vonatkozásokkal), az óváros sikátorai, Nápoly autentikus része. A világörökség részének nyilvánított óvárosban 2500 éves történelemről mesélő épületek, templomok, elegáns nemesi otthonok, hagyományőrző kézművesek műhelyei között sétálunk. Szűk sikátorok és tágas terek, középkori kolostorok csöndes kerengői, házfalakra akasztott oltárak és színes graffitik váltják egymást, rengeteg rejtett csodával. Megkóstolhatjuk a nápolyi finomságokat is: fillérekért kapunk egy hamisítatlan margherita pizzát, egy sfogliatellát (tipikus helyi süteményt) és a legjobb espressót. A programot személyre szabottan alakítjuk ki. Nápoly megismerésére hetek sem elegendők, de én megpróbálom a lehető legtöbbet (és legfőképp helyi szemmel) megmutatni neked.

Capri

Amíg az ember nem látja, nem is érti, mi olyan különleges eme apró szigetben. csodaszép a fekvése, történelmi emlékekben gazdag, simogatóan mediterrán az éghajlata, türkizkék a tengere, manapság a világ elitje látogatja. Egy kis ízelítő abból, hogyan tölthetünk el egy napot, és kóstolhatunk bele a sziget életébe. Megismerjük mindkét apró városát, sőt, lehetőség szerint a tenger felől is megcsodáljuk érintetlen szikláit. Felkeressük a Piazzettát, Capri városának aprócska, de világhírű főterét, végigsétálunk az elegáns utcákon, s a via Kruppon eljutunk a csodás panorámájú Augustus parkba. A csendesebb, emberléptékűbb, de tán több csodát rejtő Anacapriban bemegyünk a San Michele-villába. A svéd orvos, Axel Munthe egykori lakhelyéhez Olaszország egyik legszebb kertje tartozik. A sziget finomságait is megkóstoljuk (a főszereplő a citrom lesz). Mindez és még sok minden más vár rád e csodás szigeten - az egész napos programterv a te elképzelésed szerint alakítható.

Amalfi-part

Az Amalfi-part Campania és egész Itália egyik ékköve. A kacskaringós út, mely összeköti az „odafestett” középkori hangulatú apró településeket, minden kanyarban valami új és új csodával ajándékozza meg az idelátogatót. Sorrento felől szoktuk megközelíteni a partvonalat. Positanóba, a "függőleges városba" csak az apróbb járművek tudnak lemenni, a falu nagy része gyalogos. Mesélek a városka érdekességeiről, titkairól, híres látogatóiról, a máig élő kézművességről. Amalfiban, a középkori tengeri nagyhatalom városában mindenhol a dicső múlt nyomaival találkozunk. A katedrális lenyűgözően szép. Szabadidődben megcsodálhatod a magasból a környéket, vagy megkóstolhatod a helyi citromos süteményt. Ha igazi citromszakértő szeretnél lenni, egy teraszos citromligetbe is ellátogathatunk. Utolsó, de talán legszebb állomásunk Ravello. A magasban, csöndesebben meghúzódó, szinte teljesen gyalogos városka a nyugalom és a középkori elegancia hazája. Nem véletlenül építtették ide rezidenciájukat a nagy kereskedőcsaládok ezer évvel ezelőtt. A főtér a csodaszép dómmal és a teraszos kávézókkal leülős, nézelődős semmittevésre hívogat. A kötelező aperitiv után a Villa Rufolo titkaiba avatlak be. Középkori maradványai és kertje Wagnert is megihlették, miközben a Parsifalt komponálta. Teraszáról felejthetetlen panoráma nyílik a partvonal csipkézett hegyvonulataira és az alattunk fekvő teraszos citromültetvényekre. Ha kedved van, a Villa Cimbronét is meglátogathatjuk. A „végtelen teraszáról” letekintve megértheted, miért hívják ezt a vidéket isteni partvonalnak. Egyetlen napba mindez a sok szépség szinte bele sem fér, de együtt megtervezzük, összeállítjuk a leginkább kedvedre való programot.

Pompei

Pompei nem halott, ókori romterület. Meglepően életteli város, ahol egy időutazás részesei lehetünk a római korba. Egy komoly, több mint tízezer lakosú kereskedőváros hétköznapjai tárulnak fel előttünk. A háromórás programba sok minden belefér: bepillantunk az üzlethelyiségekbe, megismerjük az elegáns domusokat, meglátogatjuk a máig ismert legrégebbi amfiteátrumot, a város színházait, fürdőit, sőt még egy ókori bordélyházba is betekintés nyerünk. Nagyon szeretek a pompei emberek életéről is mesélni. Hol vásároltak? Hogyan étkeztek? Hol szórakoztak? A Forumon rádöbbenünk, mennyire közel van a Vezúv a városhoz, és milyen szörnyű lehetett az a Kr.u. 79-es pillanat, amikor Pompei elpusztult. Az áldozatokról is beszélgetünk, sőt több gipszből kiöntött holttest nyomát is megnézzük. A közösen eltöltött idő után egyénileg is nézelődhetsz, ha ahhoz van kedved.

Herculaneum

A jóval híresebb Pompei árnyékában élő "kistestvér", a gazdag ókori város romjaira néhány éve egyre többen kíváncsiak. És nem csalódnak. A városka apróbb volt, mint Pompei, és sok mindenben különbözött is nagyobb szomszédjától. Ha velem jöttök, elmesélem például azt, itt miért nem láthatók a jellegzetes ókori „zebrák”, amelyek Pompeire jellemzők, miért maradtak meg emeletes épületek és elszenesedett szerves anyagok (megdöbbentő lesz ókori ajtókat, ágyakat látni), és miért hittük sokáig azt, hogy a város lakói el tudtak menekülni a Vezúv dühe elől Kr. u. 79-ben. A feltárt terület nem túl nagy, az antik Herculaneum tetején a mai napig egy komplett város éli hétköznapjait. Ezzel ott a helyszínen szembesülni szinte megmosolyogtató (miközben ókori utcákon sétálunk, a háziasszony a fejünk fölött tereget). A 2-2,5 órás program többek szerint érdekesebb, mint Pompei (ezt csak nagyon halványan írom ☺).

Valkai Erzsébet

NÁPOLY