Resia-tó

Van úgy, hogy nem hiszünk a szemünknek, amikor megpillantunk egy helyet, akár élőben, akár fényképen látjuk először. Itáliában rengeteg hasonló akad. Az egyik ilyen a Resia-tó (Lago di Resia), Dél-Tirol egyik legendás helye.

A közelmúltban a Netflix sorozata (Curon) által is elhíresült tó a valóságban korántsem olyan baljós, mint amilyennek a képernyőn láttatják. Sőt, képen sokat látott, a vízből kiemelkedő harangtornyával már-már mesébe illő hangulatot kelt. Az osztrák és a svájci határhoz egyaránt közel fekvő, 6,6 kilométer hosszú és egy kilométer széles víztükröt az Alpok vonulatai ölelik körül.

A legendákban és természeti szépségekben bővelkedő tó egyedülálló voltát tulajdonképpen egy meglehetősen prózai esemény adja. Még a múlt század ötvenes éveiben, nem sokkal a II. világháború után óriási gátépítésbe kezdtek a környéken. A munkálatok során egybenyitottak két természetes medencét, s vízzel árasztottak el két falut, az egykori Curon Venostát és Resia egy részét. Az ott élők, minden tiltakozásuk ellenére, kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, hogy aztán nem messze felépítsék az új Curon Venostát és új életüket is.

A szomorú eseményre már csak az említett harangtorony emlékeztet, ennyi maradt az 1357-ból származó, román stílusú Alexandriai Szent Katalin-templomból. Mindössze ez a torony élte túl azt a robbantást, amely százhatvan épületet tett a földdel egyenlővé. A legenda szerint téli éjszakákon a toronyból olykor még harangszót hallani. (Sajnos, ez már csak azért is tartozik tényleg a legendák sorába, mert a templom harangjait 1959-ben, a gátépítés megkezdése előtt eltávolították.)

A Resia-tó minden évszakban csodaszép, ráadásul számtalan lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra. Tavasztól őszig gyönyörű kirándulóutak várják a látogatókat, a hegymászók pedig bőven 2000 méter fölé is felkapaszkodhatnak. A kerékpározás szerelmesei a tótól akár Meranóig is eltekerhetnek. Nem maradhatnak ki természetesen a vízi sportok sem: vitorlázás, kenu, sőt, engedéllyel még pisztrángot is foghatsz. Nyaranta futóversenyt is rendeznek; a Giro del lago di Resia 15,3 kilométeres útvonala körülöleli a tavat. És akkor még nem beszéltünk a télről, amely általában elég hideg tud lenni, olyannyira, hogy a tó vize gyakran befagy. Ilyenkor nemcsak mesés környezetben korcsolyázhatsz, hanem akár a harangtoronyhoz is odasétálhatsz, vagy megcsodálhatod a jégen sikló vitorlások feledhetetlen látványát. Ne hagyd ki a környék számtalan sípályáját sem!

MÁS IS ÉRDEKESNEK TALÁLNÁ? OSZD MEG MOST!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn