A Pantheon, az összes római isten lenyűgöző lakhelye

Az ókorban az összes római isten tiszteletére emelt templom, a Pantheon egyúttal Róma egyik különleges építészeti remekműve is.
roma pantheon 1
Gabriella Clare Marino (Unsplash)

Ókori csoda

Ahogy megannyi csoda Rómában, a Pantheon is mintegy kétezer éves. Először egy Marcus Agrippa által Krisztus előtt építtetett templom állt a helyén, majd Hadrianus császár parancsára készült el az új templom Kr. u. 126 körül. Az Örök Város legjobb állapotban megmaradt ókori műemlékét a legenda szerint azon a helyen emelték, ahol a Rómát alapító Romulus egy áldozati ceremónia során, egy váratlanul érkező, hatalmas felhőszakadás közepette az égbe emelkedett, és sohasem látták többé.

roma pantheon 6
pantheonroma.com

Templom és sírhely

Ahogy görög neve is mutatja, a Pantheont az összes ókori isten tiszteletére emelték, mígnem 609-ben keresztény templommá szentelték, Szűz Máriának és a keresztény vértanúknak ajánlva. Az épület mindmáig templomként működik (ez ritkaságszámba megy ókori műemlékek esetében), amely Raffaellóén kívül két olasz király, II. Viktor Emánuel és I. Umberto sírját is őrzi.

La Rotonda

A rómaiak a Pantheont többnyire egyszerűen csak Rotondaként emlegetik, kerek formája nyomán (a templom előtti tér, a Piazza della Rotonda is erre az elnevezésre utal).

roma pantheon 5
David Bruggink (Unsplash)

Quod non fecerunt barabari, fecerunt Barberini.

roma pantheon 2
Martin Hudec (Pixabay)

A barbár Barberini

A későbbiekben a Pantheon sem kerülhette el teljesen az ókori építmények sorsát, bár szerencsére tizenhat korinthoszi oszlopával és háromszögletű homlokzatával így is elég impozáns látvány. Az egykor a tetejét fedő bronznak azonban ma már nyoma sincs, 1632-ben VIII. Orbán pápa utasítására szedték le, hogy fel tudják használni a Szent Péter-bazilika baldachinjához és az Angyalvár ágyúihoz. A pápa a Barberini családból származott, innen ered egy Rómában meglehetősen közismert latin mondás: „Quod non fecerunt barabari, fecerunt Barberini” (amit a barbárok nem tettek meg, azt megtették a Barberiniek).

A kupola csodája

A Pantheon legcsodálatosabb eleme a kupola, amely olyan művészeket is megihletett, mint Brunelleschi, amikor a firenzei dóm kupoláján dolgozott. A Pantheon máig azzal büszkélkedhet, hogy az övé a világ legnagyobb olyan betonkupolája, amely megerősítés nélkül készült. A kazettás kupola átmérője és a templom belső magassága egyaránt 43,3 méter, amely jól mutatja, hogy az ókori rómaiak az építészetben is a tökéletes harmóniára törekedtek. A kupola közepén egy majdnem 9 méteres nyílás (az oculus) található, amelynek fontos szerep jut a kupola szerkezetének fenntartásában, s amely az ókorban arra volt hivatott, hogy jelképesen összekösse a templomot az istenekkel. Eső idején a vizet a márványpadlóban levő huszonkét, alig látható nyílás vezeti el.

roma pantheon 4
Andreas H. (Pixabay)

Június 21-én irány a Pantheon!

Tudtad? Nyári napforduló idején, június 21-én, amikor az esztendő leghosszabb nappalának örvendezhetünk, minden évben pontban déli 12 órakor különleges eseménynek lehetnek szemtanúi a Pantheonban járók. A kupola nyílásán besütő napsugár (aznap senki se járjon esőtáncot) amolyan gömb alakú napóraként működik, s csodaszép, 9 méter átmérőjű kört rajzol a padlóra, éppen akkorát, amekkora az oculus, vagyis a kupolán levő lyuk. A kihagyhatatlan esemény további különlegessége, hogy a "napórán" nem az árnyék jelzi az idő múlását, mint általában, hanem maga a napfény. Ha tehát akkora szerencséd van, hogy éppen aznap Róma utcaköveit koptathatod, délben mindenképp a Pantheon felé vigyen a lábad.

roma pantheon
Jad Limcaco (Unsplash)

Keress szállást a Pantheon környékén!

Booking.com

Kávé és fagyi

roma tazza d oro

Tudtad, hogy a Pantheon közelében van Róma egyik kultikus kávézója, a TAZZA D’ORO, valamint a 150 ízből álló választékáról nevezetes fagyizó, a GELATERIA DELLA PALMA? Ne hagyd ki őket, ha arra jársz! A gombra kattintva további kávézók és éttermek között böngészhetsz a környéken.

Egy csipetnyi olasz

Tanulj meg néhány olasz kifejezést, amely jól jöhet, amikor utazol.

A post shared by Enrique HV (@kike_hv13) on

A post shared by amber c (@ambmchan) on

MÁS IS ÉRDEKESNEK TALÁLNÁ? OSZD MEG MOST!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn