A Navigli, Milánó lagúnája

Hitted volna, hogy egy olyan metropoliszban, mint Milánó, amelyről nem éppen a vizek városa elnevezés jut elsőként eszünkbe, s amelynek nincs semmilyen nagy, a városképet uraló folyója, az egyik legnépszerűbb városrészt csatornák szelik át?
Milano Navigli

Ahol igazán hangulatos az esti élet

Pedig a Navigli éppen ilyen hely, ahol ráadásul a modern nagyváros képe után a régi Milánó karakteres arcát is megnézheted, hajdani utcácskák között bolyonghatsz, hangulatos csatornák partján sétálgathatsz, miközben a modern, laza, nagyvilági életet is élvezheted egy aperitivóval a kezedben.
Az immár nemzetközi szinten is jól ismert városrész neve összekapcsolódott a felhőtlen szórakozás és az esti iszogatás fogalmával. Mindezt művészet és dizájn egészíti ki, egyedi boltokkal és hangulattal. Ha mindehhez még egy igazi, békebeli, sárga, “fapados” villamossal érkezel a környékre, a hangulat és az összkép már-már tökéletes lesz.

Mi az a Navigli?

Az egykor mintegy 160 kilométeres rendszerből mára két fő csatorna maradt: a Naviglio Grande és a Naviglio Pavese. A kettő a Darsenánál, az egykori kikötőnél találkozik össze, és az általuk közrefogott területet emlegetik Navigli néven (a naviglio szó mesterséges csatornát jelent).

milano navigli
Alfonso Cerezo (Pixabay)
Wikipedia

A folyón át a csatornáig

A milánói csatornarendszer története nagyon régen kezdődött, egészen pontosan akkor, amikor 1152-ben elkezdték megépíteni a Naviglio Grandét, hogy védőárkot húzzanak a város köré. Ez a csatorna a közeli Ticino folyótól vezetett Milánóig. A Naviglio Pavesét valamivel később, a XIV. század végén hozták létre, míg a XV. század közepén a várost akkoriban irányító Sforza család magát Leonardo da Vincit bízta meg a Naviglio della Martesana terveinek elkészítésével. Ugyancsak az univerzális zseninek köszönhető a zsiliprendszer kialakítása.

Velencei hangulat

Az idők folyamán egyre több csatorna épült, védelemre, áruszállításra, hajózásra és öntözésre egyaránt. Milánó hamarosan vízi összeköttetésbe került a főbb közeli folyókkal (Ticino, Adda) és tavakkal (Comói-tó, Maggiore-tó), s térség egyik legfontosabb belső kikötőjévé nőtte ki magát. Mindez természetesen élénk kereskedelmet és nem csekély anyagi fellendülést hozott, s még a milánói dómhoz is vízi úton szállították a szükséges márványt. A városnak idővel oly sok hajózható csatornája lett, hogy bizonyos részei Velence városnegyedeire emlékeztettek.
A XX. század elején aztán véget ért a fénykor, s a csatornákat, elsősorban higiéniai okokból, fokozatosan betemették. A kereskedelmi tevékenység véglegesen 1979-ben szűnt meg e vizeken.
Wikipedia

Modern újjászületés

A múlt azonban tovább él a jelenben is, és a három megmaradt csatorna (a két nagy, már említett mellett a kisebb Naviglio della Martesana is), valamint a Darsena új életre kelt. Nem is olyan régen a Navigli még inkább lepukkant munkásnegyedre  emlékeztetett, mintsem menő szórakozónegyedre, a nyolcvanas években kezdődő és a közelmúltig tartó felújításoknak köszönhetően azonban manapság éttermek és kávézók hada, művészek alkotóhelye, dizájntervezők boltja és számos más üzlet lepi el a környéket.

Laurine Peyrard (Unsplash)
Fedezd fel A NAVIGLIT!
Tripadvisor

Igyál egy aperitivót a csatornák partján!

Ha Milánó, akkor aperitivo, és erre a Navigli a legjobb hely. E negyedben rengeteg olyan jól ismert hely van, ahol kipróbálhatod ezt az ízig-vérig milánói szokást. Az aperitivózás nem egyszerűen egy finom ital (például a jól ismert Aperol Spritz) elfogyasztását is jelenti, hanem a vele járó falatkákat is (többnyire egy vacsorával felérnek), miközben élvezed a környék pezsgő hangulatát. A legtöbb remek hely a Darsena környékén, a Naviglio Grande és a Naviglio Pavese találkozási pontján összpontosul. Az egykori kikötője a 2015. évi világkiállítás alkalmából született újjá, és napjainkra a legbohémabb milánói negyed, a város lüktető szíve, fiatalok és művészek közkedvelt helye lett. A környék kis utcáit ellepik a vintage holmikat és antikvitásokat árusító boltok, valamint a szórakozóhelyek. Errefelé a séta nem egyszerű járkálás, hanem életérzés, amelyet vétek volna kihagyni.

ÉTEL-ITAL

Fedezd fel a régi Milánó hangulatát!

Barangolj a Naviglio Grande mentén húzódó utcácskákban. Kukucskálj be a kis udvarokba, nézz be valamelyik művészeti galériába, ízlelgesd az egykori Milánó hangulatát. Semmiképp se hagyd ki a hajdani mosodások utcácskáját (Vicolo dei Lavandai), azt a megkapó kis mellékutcát, ahol egészen az ötvenes évek végéig működtek a mosodák. A korhű módon restaurált mosóteknőt látva könnyen elképzelheted, milyen lehetett ott térdepelve, a kövekhez dörzsölve mosni a ruhaneműt. A fényképezőgépedet se felejtsd otthon!

LÁTNIVALÓ

Eugenio Cuppone (Pixabay)

Boltozz és piacozz!

A Navigli területén az egyik legegyedibb élményben akkor lehet részed, ha kifogod a nagy hagyományú piacot, amelyet minden hónap utolsó vasárnapján tartanak a Porta Ticinese környékén. Sétálgass kedvedre az utcákon az árusok pultjai között! Ha a régi dolgok vonzanak, akkor jó, ha tudod, hogy Milánóban nemcsak a legújabb divatot találod meg, hanem izgalmas vintage holmikat áruló boltokat is – méghozzá éppen itt, a Navigli területén, az év bármely napján.

VÁSÁRLÁS

Pixamio (Pixabay)

Gyönyörködj a naplementében!

Ha te is a naplemente-imádó széplelkek táborát gyarapítod, a felhőkarcolókban gazdag Milánóban vélhetőleg a Naviglio Grande a legjobb hely, ahonnan megbámulhatod ezt a természeti csodát, és elmerülhetsz a vízen tükröződő fényekben és színekben. Italoddal a kezedben hűsölj egy kellemes nyári estén a vízparton, vagy állj meg a csatornák felett ívelő hidak egyikén, és készíts látványos felvételeket.

ROMANTIKUS

Tripadvisor

Egyél egy pisztáciafagyit!

Ahogy Olaszországban lényegében bárhol, úgy Milánóban is rengeteg helyen élvezheted a méltán nevezetes kézműves olasz fagyit. Persze itt is akadnak bőven különbségek a fagyizók között, ezért érdemes odafigyelni, hol kóstolod meg e hideg élvezetet. A Navigli táján például a Gelateria Latteneve az egyik legkedveltebb fagyizó, amely egyebek között pisztáciafagyijáról nevezetes.

ÉTEL-ITAL

Hajózz a Naviglin!

Bizony ám, a jól ismert csatornákon nyáron hajókázni is lehet, tehát, turistás dolog vagy sem, romantikus lelkeknek érdemes kipróbálniuk (a hajók meglehetősen sűrűn indulnak az Alzaia Naviglio Grandétól). Ha pedig valami extrát keresel, irány a Milánóban található egyetlen velencei gondola, ahol akár még gondolássá is kiképezheted magad.

NÉPSZERŰ

Keress szállást a környéken!

Booking.com

MÁS IS ÉRDEKESNEK TALÁLNÁ? OSZD MEG MOST!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn