Hol strandoljunk Toscanában?

Toscanába többnyire nem tengerparti üdülésre megy az utazó, hiszen oly sok csodás város, táj és látnivaló vár rá, hogy amúgy is nehezen sűríthető be egy-két hétbe. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tölthetnél néhány napot pihenéssel a tengernél. És bár ha lenyűgözően szép tengerpartokról esik szó, akkor inkább délebbi régiók kerülnek szóba, azért Toscanában is bőven akadnak olyan strandok, amelyeknek már a látványa is szemet gyönyörködtető. Természetesen vannak kimondottan üdülőhelyek, mint például Viareggio és környéke, ahol kellemesen töltheted az időt, és kényelmesen strandolhatsz. Azoknak pedig, akik némi változatosságra vágynak, álljon itt néhány ötlet.

 
CASTIGLIONCELLO

A Pisától és Livornótól nem sokkal délebbre eső Castiglioncello városából kiindulva fedezheted fel a Costa degli Etruschi elnevezésű partszakaszt. A tenger szépségeit itt akár búvárkodva is érdemes megcsodálni. Egy kicsit továbbhaladva Vada fehér homokos strandján pihenhetsz.

TORRE MOZZA

Ha valamivel délebbre keresel kényelmes strandot, ahova könnyen eljutsz, akkor érdemes felkeresned Torre Mozzát (Piombino közelében). A hely azért is különleges, mert egy középkori vár tövében fürödhetsz.

CALA VIOLINA

Grosseto közelében, természetvédelmi területen, szélvédett, kellemes kis öbölben helyezkedik el a Cala Violina elnevezésű látványos partszakasz. Autóval nem közelíthető meg – gyalog (mintegy húsz perc alatt) vagy a közelben bérelhető kerékpárral, kalandosabb formában esetleg lóháton juthatsz el oda. (Follonica és Castiglione della Pescaia között két gyalogút vezet arra.) Szépségéért és finom, világos homokos strandjáért főszezonban, különösen hétvégén előszeretettel látogatják a környékbeliek. Remek fekvése miatt elő- vagy utószezonban is élvezetes hely. Különlegessége, hogy csendes napokon, amikor csak kevesen vannak (főszezonban ne nagyon remélj ilyet), lépteink nyomán a finom homok érdekes, hegedűszóra emlékeztető hangokat hallat. Igazi csodahely a természet és a romantika kedvelőinek.

MONTE ARGENTARIO

Ha viszonylag kis területen többféle strandot is szívesen bejárnál, ráadásul kedveled a vadregényes tájakat, akkor Monte Argentario ideális választás. A hely nem más, mint egy tengerből kimagasló hegyfok Toscana déli partjai mentén, Lazióhoz közel. A partot ösvények és földutak tagolják, s a táj kis öblökkel és csendesebb fürdőhelyekkel lepi meg a látogatókat. A kényelemre vágyók természetesen itt is találhatnak felszerelt fürdőhelyet.

ELBA

Gyakran megesik, hogy a szigeteken csodaszép tengerpartokat találunk. Nincs ez másképp a toszkán partokhoz közeli Elbával sem. Cavoli a sziget egyik legvarázslatosabb helye, fehér homokkal és áttetsző tengerrel. A fiatalok és családok által egyaránt nagyon kedvelt strandot a part menti sziklák két részre osztják. Augusztusban felkapott szórakozóhely, így a természetre és nyugalomra vágyók inkább elő- vagy utószezonban keressék fel a sziget legszebb partszakaszát, csodálatos élményben lesz részük. A strand remek kiindulópont egy vízi kiránduláshoz is, amelynek során felkeresheted a „grotta azzurrát”, a sziget kék barlangját.
Ugyancsak Elba szigetén található a Le Ghiaie nevű tengerpart, amelyet elsősorban áttetszően tiszta vize tesz vonzóvá, valamint az a tény, hogy Portoferraio városában található, így gyalog is kényelmesen elérhető.

ISOLA DEL GIGLIO

Ha kisebb, békésebb strandra vágysz, érdemes egy másik szigetre menned. Isola del Giglión több fürdőhelyet is találhatsz, amelyek közül az egyik legszebb a Le Caldane strand. A helyet egy szűk gyalogúton sétálva érheted el, amely a sziklafal tetején vezet, és csodálatos kilátást nyújt.

MÁS IS ÉRDEKESNEK TALÁLNÁ? OSZD MEG MOST!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn