Hol kell green pass Olaszországban?

Mindannyian jól tudjuk, hogy Olaszország tragikus hónapokon ment át 2020 tavaszán, amikor Európában először itt ütötte fel a fejét az addig Ázsiában, azóta pedig az egész világon pusztító új koronavírus, a covid-19. A teljes lezárás, a szigorú korlátozások időszaka után 2020 júniusától újraindult az élet, ám a minden országot elérő újabb járványhullámok miatt a későbbiekben is akadtak betartandó, gyakran változó szabályok. A jó hír az, hogy mintegy két esztendő elteltével, 2022. március 31-étől Olaszországban végre hivatalosan is  megszűnt a járványügyi veszélyhelyzet.
green pass in italy olaszorszag
virgilio.it

Nincs többé színező

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a 2020 ősze óta érvényes színberosolás, amely járványügyi szempontból különböző, gyakran változó színű zónákra osztotta az olasz tartományokat, a veszélyhelyzet végével megszűnik. Az egész ország fehér zónának számít tehát, és ez lényegében a megszokott, normális életet jelenti. Nincsenek többé sárga, narancssárga és vörös zónák, különböző szintű korlátozásokkal.

A védettségi igazolvány és az utazás

Amikor 2021. július 1-jén életbe lépett az Európai Unió egységes, green passnak elkeresztelt védettségi igazolványa, az utazás várva várt újraindulása végre kézzelfogható valósággá vált Európában. Green pass birtokában szabadon lehet utazni egyik EU-s országból a másikba, az uniós igazolványt minden tagállam elfogadja, és megszerzésének feltételei is mindenhol ugyanazok. Ugyanakkor bizonyos részletek, esetleges további előírások országonként eltérők lehetnek, ezért utazás előtt mindenképp érdemes informálódni. Ebben a cikkben az Olaszországban érvényes szabályozást nézzük meg részletesebben.

Mi az a green pass?

A green pass, mint sokan tudják, olyan védettségi igazolvány, amelyre nemcsak utazáshoz, hanem a legtöbb országban jó néhány hétköznapi tevékenységhez is szükség van. Ez pedig természetesen az országba érkező turistákat is érinti.

GREEN PASS

Az uniós védettségi igazolvány megszerzésének három lehetséges módja:

  • Igazolás arról, hogy az illető megkapta a koronavírus elleni valamelyik védőoltás összes előírt dózisát. Az EU-ban azok az oltások fogadhatók el, amelyeket az EMA hivatalosan engedélyezett: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson és Novavax. Az oltási igazolás nem lehet 6 hónapnál régebbi, és az érvényességi ideje ugyancsak 6 hónap (az utolsó dózis beadásától számítva). Jó hír, hogy aki nem „EU-konform” vakcinával, például Szputnyikkal van beoltva, de harmadik oltásként Pfizert vagy Modernát kap, az is megkaphatja a green passt. Még jobb hír, hogy aki három oltást kapott (vagy kettőt, plusz felgyógyult a covidból), annak lejárati idő nélküli green pass jár.

  • Igazolás arról, hogy az illető átesett a covidon, és teljesen felgyógyult belőle. Ez esetben is az érvényes, hogy az igazolás nem lehet 6 hónapnál régebbi, és az érvényességi ideje szintén 6 hónap.

  • Akire az első kettőből egyik feltétel sem érvényes, annak is marad lehetősége utazni, méghozzá egy negatív, 48 óránál nem régebbi teszt birtokában (antigén gyorsteszt esetében 24 óra, Olaszország ezt is elfogadja).

covid teszt olaszorszag covid test italy
visititaly.com

LEGFRISSEBB

Olaszországban 2022. június 1-jétől már sem a beutazáshoz, sem az országon a különféle helyekre való belépéshez nem kell már green pass.

Hogyan utazhatsz Olaszországba?

Az új intézkedések beköszöntével sokan azt hiszik, a green pass teljesen megszűnt. Ez azonban nem így van. Az Európai Unió határozata továbbra is érvényben van, ám tagállamonként eltérő lehet, hogy kérik-e a green passt a beutazáshoz, vagy sem. A mi szempontunkból az a lényeg, hogy 2022. június 1-je az Olaszországba való belépéshez már nem kell green pass, kitöltendő digital Passenger Locator Form (dPLF) nevű elektronikus nyomtatványt pedig már hamarabb eltörölték. Egyszóval: végre a régi, megszokott módon lehet Itáliába utazni.

Pexels (Pixabay)

Olasz hétköznapok járvány idején

Itáliában az élet lényegében már jó ideje a megszokott módon zajlik, csupán néhány, egyre csökkenő számú előírásnak kell megfelelni. Ezek május 1-jétől lényegében csak a maszkviselésre vonatkoznak egy-két helyen.

Ami mindenhol érvényes:

Maszkviselés

Május 1-jétől lényegében már csak járműveken és különféle beltéri sport- és egyéb rendezvényeken, előadásokon (színház, mozi stb.) kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése hat éves kor felett (ezeken a helyeken ffp2 maszk van előírva). Ezenkívül csak néhány olyan hely szerepel a listán, amely az utazókat nem érinti. Boltokban és hasonló helyeken már nem kötelező, bár továbbra is javasolt nagy tömegben.

Távolságtartás

Az emberek közötti 1-2 méteres távolság továbbra is ajánlott, és bár sehol sem ellenőrzik, érdemes követni ezt a könnyen betartható szabályt.

Green pass, de milyen?

Ahogyan a fentiekben olvashattad, ha Olaszországba szeretnél utazni, green passra van szükséged a belépéshez. Emellett jó néhány helyen egy-két hétköznapi dolog is ehhez az igazoláshoz volt kötve. Fontos tudni, hogy az országon belül a védettségi igazolvány két különböző kategóriáját vezették be. Nem két green passról van szó, ne aggódj, nem kell újat kérned. Ez a megkülönböztetés csupán azt jelenti, nem mindegy, milyen címen kaptad meg az igazolványt. (Május 1-jétől lényegében csak a beutazáshoz kell green pass, az országon belül nem lesz szükséged rá, ettől függetlenül nem szűnik meg létezni, csak az utazáson kívül nem lesz már rá egyéb módon szükség. Reméljük, végérvényesen.)

SUPER GREEN PASS

OLTÁS vagy GYÓGYULÁS

Ha megkaptad a covid elleni védőoltást, vagy felgyógyultál a betegségből, és ennek alapján állították ki számodra a green passt, akkor super green passod van.

ALAP GREEN PASS

TESZT

Ha negatív teszt alapján kaptál 48 óráig érvényes green passt, akkor alap green passod van.

Mit szabad csinálni?

Röviden: super green pass birtokában bármit csinálhatsz, bárhova beléphetsz, akármilyen intézkedések vannak is éppen érvényben.

Csak super green pass-szal lehet:

  • jelenleg szerencsére nincs olyan hely, ahova csak így léphetsz be (hacsak nem beteglátogatóba készülj egy egészségügyi intézményben, de őszintén remélem, hogy nem ez az utazásod célja)

Minimum alap green pass-szal lehet:

  • ahogyan a legfrissebb hírből fentebb láthattad, már az Olaszországba való belépéshez sem kell green pass

Green pass nélkül is lehet:

  • az országon belül gyakorlatilag bárhol bármit csinálhatsz green pass nélkül, csak arra a néhány helyre figyelj, ahol maszkot kell viselni (a legjobb, ha mindig ffp2 típusú van nálad, az biztos jó bárhol) 

Egy csipetnyi olasz

Tanulj meg néhány olasz kifejezést, amely jól jöhet, amikor utazol.

Ikonok: flaticon.com

MÁS IS ÉRDEKESNEK TALÁLNÁ? OSZD MEG MOST!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Olvass tovább!

Ez is érdekelhet