Étel-ital

Olasz konyha márpedig nincs. Nem tudom, kinek mekkora meglepetés ez, de így van. Itália nem egyszerűen pizza és pasta. Valójában regionális kulináris hagyományok léteznek, és mindenki pontosan tudja, hogy a pizza Nápolyban az igazi, a carbonarát Rómában érdemes megkóstolnunk egy igazi kisvendéglőben, és semmi köze a tejszínhez, az ízletes sonka és parmezán hazája Parma, hamisítatlan pestót pedig Liguriában keressünk. Készülj a nagy falatozásokra!
MIT EGYÜNK OLASZORSZÁGBAN?
Lombardia

Colomba, avagy az édes olasz húsvéti galamb

Ha húsvét, akkor galamb, vagyis colomba. Aggodalomra semmi ok, a jól ismert szárnyashoz csak az alakjának van köze. Valójában egy ízletes édességről van szó, amely húsvétkor a legtöbb asztalra felkerül Olaszországban. Formája jelképes, hiszen a fehér galamb régmúlt idők óta a béke, a megváltás és a feltámadás szimbóluma a keresztény világban.

Piemonte

A mennyei mogyorókrém

Február 5-e minden mogyorókrémfüggő életében piros betűs ünnep: 2007 óta nemzetközi Nutella-nappá kiáltották ki.

Lombardia

Édes karácsony

Olaszországban december 25-én is minden tartománynak megvannak a maga jellegzetes ételei. A legtöbb karácsonyi édességgel (köztük a legismertebb ínyencséggel) Lombardia büszkélkedhet.

Calabria

‘Nduja – a calabriai erő

Calabria egyik legismertebb specialitása, az erőteljes és karakteres ízű ‘nduja tulajdonképpen egy különleges kolbászféleség (jobb híján nevezzük így), amely kellőképp lágy ahhoz, hogy kenhető legyen, ugyanakkor csípősségében megmutatja az erejét.

Campania

Pizza – az igazi

Ha pizza, akkor természetesen Nápoly, a szülőhazája. A legtöbb nápolyi ember számára a pizza egyet jelent a margheritával: különlegesen lágy tészta kitűnő minőségű paradicsommal, mozzarella sajttal (a bivalytejből készült egészen különleges), no és persze friss bazsalikommal. Látszólag egyszerű, mégis nehéz tökéletesen elkészíteni, nemzedékeken át öröklődik a hagyománya. A legfőbb titok talán az alapanyagok kiemelkedő minőségében rejlik, ahogy az Itália-szerte minden kulináris élvezetre jellemző.

Lazio

Hol együnk Rómában?

Rómában jót enni nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Persze korántsem azért, mert nem lehet jó éttermet találni. Nagyon is sok házias konyhájú és megfizethető hely akad a fővárosban, ám a rengeteg turistás, gyakran irreálisan magas árakon dolgozó étterem között nem könnyű megtalálni az autentikus falatozókat. Segítségképp felsorolok néhányat a sok közül (elsősorban a turisták által kevésbé ismert, tipikus római konyhájú helyeket), és remélem, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Jó étvágyat!

Olaszország

Cappuccino, te csodás

Mennyei ital. A világon mindenütt ismerik és élvezik. Az persze más kérdés, hogy sok tévképzet kapcsolódik hozzá.

MÁS IS ÉRDEKESNEK TALÁLNÁ? OSZD MEG MOST!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn