Egy nehéz év adventje

2020 – nehéz év, sötét év, amikor semmi sem olyan, mint máskor. Ám az idén is elérkezik ünnepi fényével a karácsony, és éppen az átéltek hatására talán most még inkább megérinti lelkeket, bensőségesebb, valódibb lehet.

Az idén Olaszországban (akárcsak a világ sok más részén) nem lesznek nagy létszámú családi és baráti összejövetelek, utazgatás helyett szűk családi körben ünnepelnek az emberek, és az üzleteket elárasztó vásárlási láz helyett talán több figyelmet kap az elcsendesedés, a meghittség, az ünnep valódi tartalma és üzenete.
Az adventi időszak is más az idén, mint megszoktuk. Nincsenek karácsonyi vásárok, zsúfolt utcák és terek. A fények azonban, mint minden esztendőben, 2020-ban is kigyúltak az olasz városokban, hogy e nehéz időkben is melegséggel töltsék el az ott élőket.
Az olaszoknál hagyományosan december 8-a, a szeplőtelen fogantatás ünnepe (egyúttal munkaszüneti nap is) a karácsonyfa felállításának napja. Az otthonokba beköltözik a karácsonyfa (értelemszerűen nem az élő fenyő a hagyomány), és egészen vízkeresztig (január 6-áig) ott is marad.
December 8-án, ahogyan a többi város, Róma is ünnepi díszbe öltözött. A karácsonyi fények, a díszkivilágítás és az épületek homlozatán látható fényjátékok mellett minden városrészben saját karácsonyfa világítja be az ünnepet. Akadnak köztük kisebbek és nagyobbak, megszokottak és különlegesek, s némelyik valamilyen szempontból kiemelkedően fontos. Fényük ebben a sötét évben már-már jelképes: tudatja, hogy a legnehezebb időkben is él még a remény.
A “központi”-nak nevezhető fa, a rómaiak hagyományos karácsonyfája az impozáns piazza Venezián áll. A helyiek viccelődve Spelacchiónak, azaz megkopasztottnak, csupasznak nevezik, amióta először állították fel 2017-ben a sok vitát kiváltó, nem éppen dús ágairól és túldíszítettségérő elhíresült fenyőt. A sors iróniája, hogy a fa azóta is évről évre visszatér (igaz, már sokkal dúsabb látványt kelt), s minden évben a fő karácsonyfának számít.
A másik fontos fa természetesen a Szent Péter téren áll, amelyet az idén december 11-én állítottak fel. A tekintélyes, 28 méter magas, 70 cm átmérőjű vörösfenyő (az ókortól kezdve a termékenység jelképe) Szlovéniából érkezett, egy hatalmas kiterjedésű erdővel borított területről.
Természetesen a világ egyik legszebb teréről, a hagyományok alapján, nem hiányozhat a betlehem sem. Az idén különleges (némelyek szerint bizarr) ábrázolást kapott Jézus születése: kerámiafigurák mutatják be a jelenetet. A szobrok Castelliből (Abruzzo tartományból) érkeztek (ez a szép kis hegyi település legfőképp kerámiáiról nevezetes). Az életnagyságú figurákat (a szent családot, felette az angyallal, valamint a háromkirályokat) egy képzőművészeti középiskola diákjai és tanárai készítették.

MÁS IS ÉRDEKESNEK TALÁLNÁ? OSZD MEG MOST!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Olvass tovább!

Ez is érdekelhet