A mennyei mogyorókrém

Február 5-e minden mogyorókrémfüggő életében piros betűs ünnep: 2007 óta nemzetközi Nutella-nappá kiáltották ki.

Az ötlet egy amerikai hölgy fejében született meg, ő indította el blogjában a kezdeményezést, amely azóta az egész világon elterjedt. Az édes krém rajongói rendszeresen fotókat, recepteket, ötleteket osztanak meg ezen a napon, és nem utolsósorban élvezettel fogyasztják kedvenc nyalánkságukat. A nap méltó megünnepléséhez egyre több cukrászda is csatlakozik nutellás édességeivel.
Ez a sajátos „ünnepnap” talán túlságosan amerikainak és üzletiesnek látszik, érdemes viszont ennek alkalmából visszapillantani egy kicsit a Nutella, pontosabban jóval régebbi elődeinek történetére, amely minden szállal Itáliához kötődik.
Azt a terméket, amelyet manapság Nutella márkanéven ismerünk (gyakran ezt a nevet használjuk az egyéb mogyorókrémekre is, persze helytelenül), 1964-ben készítette el a Ferrero cég, amely egy kis cukrászatként indult Albában (Piemonte tartományban), s abból nőtte ki magát világcéggé az idők folyamán. Nem ez volt a vállalat első hasonló terméke, de végül ez a változat aratott osztatlan sikert előbb Olaszországban, majd a nemzetközi piacon is.
A mennyei mogyorókrém története azonban ennél jóval régebbi, és nem is a Ferreróhoz kötődik. Bármily hihetetlen is, hasonló összetételű csokoládét már 1806 óta készítenek a torinói cukrászok, a manapság is jól ismert gianduia (gianduja) néven. A csokoládé folyamatos előállítása akkoriban egyre nagyobb nehézségekbe ütközött, ugyanis a kakaó drága és nehezen beszerezhető volt. Szétnéztek hát a csokikészítők a saját házuk táján, Piemontéban, és az az ötletük támadt, hogy javarészt a tartományban bőséggel megtalálható, kiemelkedően jó minőségű mogyoróval helyettesítik a kakaót. A gianduia hamarosan óriási siker lett, népszerűsége azóta is töretlen. Receptje folyamatosan alakult, 1852 óta adják hozzá például pörkölt, finomra őrölt formában a Langhe dombjain termett mogyorót. Kisméretű, egyesével csomagolt formában gianduiotto néven 1865-ben mutatták be először Torinóban a karneválon. (Gianduja a commedia dell’arte piemontei figurája, s az ő jelmezébe öltözve osztogatta a csokoládét Ernesto Alberto Caffarel, a készítője – a Caffarel cég mindmáig a legnevesebb torinói csokoládékészítők közé tartozik.) A mogyorós csokoládémasszának hamarosan számtalan formája született, többek között a szóban forgó mogyorókrém.
A napjainkban mindenki által ismert Nutella tehát voltaképpen a sokkal régebbi gianduia egyik változata, ahogyan az összes hasonló mogyorókrém is. Számtalan ilyen van forgalomban Olaszországban; a nagyobb szupermarketekben vagy az édességboltokban általában sokfélét találni. Akad ezek között olcsóbb, nem túl igényes változat, de jó néhány igazán minőségi termék is kapható (jórészt a mindmáig méltán híres torinói csokoládégyártók termékei). Sajnos, az utóbbiakhoz meglehetősen nehéz Magyarországon hozzájutni, vagy ha itt-ott mégis kaphatók, általában aranyárban mérik őket. (Jó néhányuk Olaszországban is drágább a Nutellánál, ugyanakkor nem kerül megfizethetetlenül többe, és a kicsit magasabb árért bőven kárpótol a minőségi alapanyagok fantasztikus íze.)

Álljon itt néhány példa közismert, jó minőségű mogyorókrémekre (akad még ezeken kívül is bőséggel), amelyek közül sok helyütt válogathatsz, ha Olaszországban jársz, vagy akár internetes rendeléssel is megpróbálkozhatsz (kattints a termék képére).
Jó étvágyat, boldog Nutella-napot!

MÁS IS ÉRDEKESNEK TALÁLNÁ? OSZD MEG MOST!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn